您现在的位置:首页 > >

牛津英语中考阅读理解实战演练 综合篇

发布时间:

Section VIII 综合篇
Passage 71 Look at the instructions on the bottle of the medicine and then choose the right answers. John is twelve years old. He had a bad cold and coughed day and night. He went to see a doctor. The doctor gave him some cough medicine. Cough Medicine Shake(摇动)it well before use. Take it three times each day before meals. Dose (药量): Age:over 14 2 teaspoonfuls(勺) 8—13 1 teaspoonful 4—7 1/2 teaspoonful Not right for children below the age of three. Put it in a cold place. Use it before December 1st 2002. 1.John should take ____ a day. A. 2 teaspoonfuls B. 3 teaspoonfuls C. 4 teaspoonfuls D. 1 teaspoonful 2.The medicine should be kept in _______. A. a fridge B. hot water C. any place D. the sun 3.John should ____ before he takes it. A. shake the medicine well B. eat nothing C. do some exercise D. drink a cup of tea 4.When people are ____ years old, they cannot take this medicine. A. eighty B. thirty C. two D. twelve 5.John will ____ the medicine when it is left after Dec.1st, 2002. A. throw away B. stop to take Passage 72 (Be omitted) Passage 73 Are you carrying too much on your back at school? You?re not alone. Back experts in the United States are worried that young students are having back and neck problems as a result of carrying too much in their backpacks (schoolbags). “It hurts my back when I run,” said Oberlin Reyes, a student in Virginia. “It?s hard to get up the stairs with my backpack, because it?s too heavy.” Oberlin is among students whose backpacks were weighed for a week in a recent study. They had regular backpacks with two straps (带子) to carry them, but a number of students with heavy loads had switched to rolling backpacks (which have wheels and can roll on the ground). C. take once D. take six times more

Shirley Park, whose backpack weighed 10 kilograms, said she changed to a rolling backpack because she was starting to have back pain. How much is too much? Experts say students should carry no more than 10 to 15 percent of their own body weight. A few students had one suggestion to lighten the load: less homework. P.S. (附) Doctor?s suggestion: ① Lighten the load. Clean out binders (活页材料) and take home only the books you need that night. ② Wide straps are better. They send out the weight over your shoulders more evenly (均匀). And be sure to wear both straps rather than hanging the pack over one shoulder. ③ Pack smart. The heavier things should be packed closed to the back. ④ Bend both knees when you pick up the pack, and don?t just bend over at the waist (腰). 1.“_____” is the main idea of the text. A.The problem of backpacks is worth studying C.What is the best backpack for a student B.The problem made by heavy backpacks D.How to make students? backpacks light

2.According to Enderlin Reyes and Shirley Park, we know ______. A.students have to do too much homework B.backpacks have to carry heavy backpacks

C.backpacks without wheels are bad for students D.too much homework leaves students no free time 3.The expression “switched to” in the text perhaps means ______. A. started to use B. turned to C. caught up D. used for 4.According to the passage, it?s better for a student of 40 kilograms to carry a backpack of _____ at most by the words of experts. A. 10 kg B. 8 kg C. 6 kg D. 7 kg 5.If students follow the doctor?s suggestions they ______. A.may lighten their backpacks B.can learn how to help themselves D.will know how to wear backpacks

C.may feel their backpacks are lighter Passage 74

Some British and American people like to invite friends and colleagues for a meal at home. You should not be upset (心烦意乱) if your English friends don?t invite you home. It doesn?t mean they don?t like you. Dinner parties usually start between 7 and 8 p.m., and end at about 11. Ask your hosts what time you should arrive. It?s polite to bring flowers, chocolates or a bottle of wine as a present. Do you want to be extra (特别地) polite? Say how much you like the room, or the pictures on the wall. But remember—not to ask how much things cost.

You?ll probably start the meal with soup, or something small as a “starter” (酵母), then you?ll have meat or fish with vegetables, and then a dessert (甜食), followed by coffee. It?s polite to finish everything on your plate and to take more if you want it. Some people eat bread with their meal, but not everyone does. Before they take out their cigarettes after the meal, most people usually ask, “Do you mind if I smoke here?” Did you enjoy the evening? Call your hosts the next day, or write them a short “thank you” letter. Perhaps it seems funny to you, but British and American people say, “thank you, thank you, and thank you.” all the time. 1.If your English or American friends don?t invite you to dinner at home, ______. A.it shows they don?t like you B.B. it shows they have no time to get together D. it doesn?t show they don?t like you C.it shows they don?t want to make friends with you

2.When you are invited to go to your friend?s home, _____. A. you shouldn?t take anything with you B. you may go at any time C. you may take an expensive present with you D. you may take a small present with you 3.In England and America, it?s not polite to _______. A.ask the price of a thing B. eat all the food on your plate C. talk to your hosts D. eat too fast

4.In the passage, the order of the serving of a meal is _____. A.Dessert—meat or fish with vegetables—coffee—soup B.Coffee—soup—dessert—meat or fish with vegetables C.meat or fish with vegetables—dessert—soup—coffee D.soup—meat or fish with vegetables—dessert—coffee 5.Which is not right? A.In England or America, it usually takes more than three hours to have a dinner party at home B.If you are invited to go to a dinner party, you can?t arrive early. C.You mustn?t smoke after a meal when you are with some American or English people. D.You?d better write a short “Thank you” letter to your hosts or give them a call if you want to be extra polite. Passage 75 Strange things happen to time when you travel because the earth is divided (划分) into twenty-four zones (时区), one hour apart (一个时区相差一个小时). You can have days with more or fewer than twenty-fours, and weeks with more or fewer than seven days. If you make a five-day trip across the Atlantic Ocean (大西洋), your ship enters a different time zone every day. As you enter each zone, the time changes one hour. Traveling west, you set your clock back, traveling east, you set it ahead. Each day of your trip has either twenty-five or twenty-three hours.

If you travel by ship across the Pacific Ocean (太*洋), you cross the International Date Line (国 际日期变更线). By agreement, this is the point where a new day begins. When you cross the line, you change your calendar one full day, backward or forward. Traveling east, today becomes yesterday. Traveling west, it is tomorrow. 1.Strange things happen to time when you travel because ______. A. no day really has twenty-four hours C. the earth is divided into time zones B. no one knows where time zones begin D. in some places one day always has twenty-five hours

2.The difference in time between zones is ________. A. one hour B. more than seven days C. seven days D. twenty-four hours 3.If you travel across the Atlantic Ocean, going east, you set your clock _____. A.one hour ahead in each time zone B. one hour ahead for the whole trip C. one full day back for each time zone D. one hour back in each time zone 4.From this passage, it seems true that the Atlantic ______. A.is in one time zone B. is divided into twenty-four zones C. is divided into five time zone D. is in four time zones 5.The International Date Line is the name for ______. A.the beginning of any new time zone B.any point where time changes by one hour C.the point where a new day begins D.the end of any new time zone Passage 76 I often dreamed about Pisa when I was a boy. I read about the famous building called the Leaning Tower of Pisa. But when I read the word Pisa, I was thinking of pizza .I thought this tower was a place to buy pizza .It must be the best place to buy pizza in the world, I thought. Many years later I finally saw the Leaning Tower. I knew then that it was Pisa and no pizza. But there was still something special about it for me .The tower got its name because it really did lean to one side. Some people want to try to fix it. They are afraid it may fall over and they don?t like it leans over the city. I do not think it?s a good idea to try to fix it. The tower probably will not fall down. It is 600 years old. Why should anything happen to it now? And, if you ask me, I like what it looks like. To me it is a very human kind of leaning. Nothing is perfect. It seems to say. And who cares? Why do people want things to be perfect? Imperfect things may be more interesting. Let?s take the tower in Pisa. Why is it so famous? There are many other older, more beautiful towers in Italy. But Pisa tower is the most famous. People come from all over the world to see it. 1.This passage is about_______.

A. Italian pizza B. Italy?s problems C. How the Leaning Tower of Pisa got its name D. Why the writer likes Pisa 2.The writer used to think Pisa______. A.in Spain B. not very famous C. not the same as pizza D. the same as pizza

3.The Leaning Tower of Pisa is _______. A. modern B. falling down C. 600 years old D. 60 years old4.The writer________. A. doesn?t like what the tower looks like B. likes what the tower looks like C. thinks it?s the most beautiful tower in Italy D. doesn?t like towers 5. The writer likes the Leaning Tower of Pisa because________. A. it?s old B. it?s perfect C. it sells pizza D. it?s imperfect

Passage 77 A rich man was once riding along the road and saw an old man digging in his garden. On the ground lay a young tree, ready to be planted. The rich man called out to the old man, “What kind of tree are you planting there, my good man?” “This is a fig(无花果)tree, sir.” He said. “A fig tree?” the rich man was very surprised. “Why, how old are you, may I ask?” “I am ninety years old.” “What! cried the rich man. “You're ninety years old. You are planting a very young tree now and ” it'll take years to give fruit. You certainly don't hope to live long enough to get any fruit from this tree.” The old man looked around the garden. Then he said with a smile, “Tell me, sir. Did you eat figs when you were a boy?” “Sure,” the man did not know why he asked this question. “Then tell me this,” he said. “Who planted the fig trees?” “Why-why?I don't know.” “You see, sir.” went on the old man. “Our forefathers(祖先)planted trees for us to enjoy and I am doing the same for the people after me.” The rich man was quiet and said, “You are right, my good man. We should do some things for the people after us. Thank you very much.” Then he rode away. 根据短文内容回答下列各问题。 1.What tree was the old man planting when the rich man saw him? 2.How old was the old man? 3.The old man was planting the tree to get himself some fruit to eat, wasn't he?Who was he planting the tree for? 4.Did the rich man eat figs when he was a boy? 5.What should we do for the people after us?

Passage 78

The following passage is about the states of America. Read through it and choose the best answers. Texas was the biggest state (州) before Alaska became the forty-ninth state in 1959. One good way to understand the size of Texas is to learn about its weather. Different parts of the state have very different kinds of weather. Laredo is one of the hottest cities in the United States in summer. The best time to visit Laredo is in winter, when it is pleasantly warm. Amarillo gets very cold in winter. Sometimes there is more snow in Amarillo than in New York, which is a northern city.Summers are better, but sometimes it gets quite hot. The best time to visit Amarillo is in the autumn when it is cool. If anyone asks you about the weather in Texas, ask him, “What part of Texas do you mean?” 1.Which of the following statements is true according to passage above? A. Alaska is the biggest city in America. B. Texas is the second biggest state in America. D. Texas is the biggest city in America.

C. Alaska is the second biggest state in America.

2.Which of the following diagrams gives the correct relationship(关系)between Texas (T), Laredo(L)and Amarillo(A)? 3.In the passage the sentence “Different parts of the state have different kinds of weather.” means ________. A. Laredo is very hot B. America is very big C. Texas is very big D. Texas is far from Alaska

Passage Look the

79 at

pictures and read through the following passage, then choose the right answers. If we find a bird nest, we will have a good place of observing(观察)and knowing about birds. Birds sit on eggs and take care of their baby birds from April to June. Because the baby birds are too young to leave the nest, mothers often leave and come back to the nest during the time to look for food. So it is good to observe birds. When we observe birds, we?d better hide(躲藏)ourselves in a close place to the nest, and it's better to use binoculars(双筒望远镜).

But how to make a bird nest? Picture 1 and Picture 2 are two kinds of bird nests. Picture 3 gives you some other kinds of bird nests. They are very easy to make. If you want to make one, please follow these: Making a nest: A good nest must be very fine,strong,thick and easy. a) Each nest must have six boards. Don?t make the boards too slippery(光滑). b) Dig a small hole in the front of the nest as a door. The “door” is from 3cm to 5cm. So the bird can fly in or out easily. c) Make sure the rainwater doesn?t go into the nest. d) One piece of the boards should be easy to open. e) Please don?t forget to color the nest. Choose the best answers. 1.The most important thing in observing birds is ________. A. to look for a place near the nest B. to climb trees C. to write down notes every day D. to make a bird nest 2.When we're observing birds,we have to hide ourselves ________. A. to look after them B. to use the binoculars C. to make them do everything as usual D. to catch the birds at last 3.If we make the nest too slippery, ________. A. it?s not strong B. it?s not easy to make C. it?s not very beautiful D. it?s very difficult for birds to hold or stand on 4.We should leave a hole in the front of the nest so that ________. A. we can clean the nest B. the birds can fly in or out C. we can hang it easily D. it?s easy to make 5.What?s the title(题目)of this passage? A. Birds and men B. Playing with the birds C. Observing birds and making bird nests D. Listening to the songs of birds Passage80 Read the three postcards and answer the following questions.

1. Only one writer really is having a great time -which one?Write 1, 2 or 3._____ 2. Whom did P.send the postcard to?_____ 3. Where does Sam come from?_____ 4. What does Sam do every morning?_____

5. Of the three who needed money most?_____

Section VIII 综合篇答案与解析
Passage 71 【答案与解析】约翰病了,咳嗽得很厉害。医生给他开了些药。咳嗽药上说明书的内容主要包括 了药品的服用方法、药量、贮存条件以及保质期等。 1.B。根据“John is twelve years old.”和“8—13 1 teaspoonful”可知 B 为正确答案。 2.A。“Put it in a cold place.”是本题答案的依据。 3.A。答案就在“Shake(摇动)it well before use.”中。 4.C。由“Not right for children below the age of three”这句话可知,此药不适用于三岁以下的儿童。 5. A。本说明的最后一句说的是此药品的保质期。答案显然为 A。 Passage 73 【答案与解析】这篇短文反映了学生书包过重这一引发人们思考的生活现实。书包过重引起了学 生身体的不适。文中引用了几位学生对沉重书包的感想和体会,有的学生甚至还在书包*沧傲寺肿印 专家认为书包重量不应超过学生体重的 10%-15%。学生则认为减少作业量才能彻底解决这一问题。为 了减小过重书包对学生身体造成的伤害,短文最后还附了医生的四点建议。 1.D。根据首段末句及所附医生的建议可知选项 D 乃是文章主旨。 2.A。短文前两句是本题答案之所在。 3.A。根据该词组所在句子及上下文意思,“许多学生使用带有轮子,可在地上滚动的书包”可以推 测选项 A 的解释合乎文意。 4.C。专家建议学生书包重量应在他本人体重的 10% 和 15%之间。所以一个体重为 40 千克的学 生所背书包的重量应是 6 千克。 5. C。显然,专家所提四项建议的目的是让学生的书包轻一些。 Passage 74 【答案与解析】这是一篇有关东西方文化差异的阅读材料。英美人喜欢邀请朋友或同事到自己的 家里吃饭。但是按照西方人的*惯,我们怎么样做才能更为礼貌些呢?本文给了最明确的回答。 1.D.第一段的最后那句有明显的说明。 2.D.“It?s polite to bring flowers, chocolates or a bottle of wine as a present.”一句是该题的出处。 3.A.正确理解“remember—not to ask how much things cost.”这句话才能得出答案。 4.C.仔细阅读短文第四自然段,就不难找到答案。 5.C.A、B、D 三个选项在文中都有明确的说明。而根据“Before they take out their cigarettes after the meal, most people usually ask…”可以看出,抽烟前应当用“Do you mind if I smoke here?”这句话 征求一下对方的意见。由此可将 C 项排除。 Passage 75

【答案与解析】这是一篇涉及地理方面的知识性小品文。地球上共划分了二十四个时区,两个相 邻的时区之间时间正好相差一个小时。因此,我们环球旅行时,就会遇到时差问题。国际日期变更线 是新的一天开始的地方。穿越这条线向东去,今天就变成了昨天,向西去,今天就成了明天。 1.C。由句首的那一句话可知,导致这种奇怪现象的原因就是因为时区的划分。 2.A。根据首句,再联系地理方面的知识,可知时区与时区之间的时间差为一个小时。 3.A。 根据第二段的介绍, 自西向东横渡大西洋时, 因每增加一个时区, 就早一个小时。 即“…traveling east, you set it ahead.”,所以答案为 A。 4.C。段首一句说得非常清楚,“横渡大西洋做五天的旅行”,段落末尾又说“每一天你的旅行不是二 十四小时,就是二十五小时”。由此可以判断大西洋跨五个时区。 5.C。“…this is the point where a new day begins.”是答案的出处。 Passage 76 【答案与解析】这是关于比萨斜塔的一篇杂感。作者由儿时对比萨斜塔的曲解谈起,说到了自己 对人们想要重新修正斜塔的看法。最后作者由此阐发感想:没有什么东西是十全十美的。人们不应当 事事追求完美。如比萨斜塔一样,正因为它的不完美,才吸引了世界上众多人的目光。 1. C。由作者所叙述的内容,可知该塔之所以被叫做斜塔是因为它是倾斜的。 2. D。 这层意思是作者对比萨斜塔的误解, 答案在“But when I read the word Pisa, I was thinking of pizza”一句中。 3. C。本题属表层理解题。“The tower probably will not fall down, it is 600 years old.”是答案的出 处。 4. B。答案即在“And, if you ask me, I like what it looks like.”中。 5. D。根据“Imperfect things may be more interesting.”及作者所流露出的对比萨斜塔的感情可以 看出他认为缺憾也是一种美。 Passage 77 【答案与解析】一位年已九旬的老人在花园里栽种一棵无花果树。一个年轻人看到后感到迷惑不 解。于是引发了两人的一番对话。本篇短文通过这件寓意刻的小事,说明了“前人栽树,后人乘凉”的道 理。

1.He was planting a fig tree. 本小题属于表层理解题,答案就在这位老人的回答中。 2.He was ninety years old. 与上题相似,其答案也在答语“I am ninety years old.” 中。 3.No,he wasn't. He was planting the tree for the people after him to enjoy. 从 “You are planting a very young tree now and it'll take years to give fruit. You certainly don't hope to live long enough to get any fruit from this tree.”中可看出答案是否定的。 而其原因则隐含在“…and I am doing the same for the people after me.”中。 4.Yes, he did. 答案就在“?Sure,? the man did not know why he asked this question.”这句话当中。

5.We should do some good things for the people after us. 那位有钱的人听了老人 的这一席话,深受启发。他说的“We should do some things for the people after us.”这 句话就是答案的出处。 Passage 78 【答案与解析】这篇文章的大意是:阿拉斯加成为美国的第四十九个州之前,得克 萨斯州是美国最大的州。在这个州不同的地区,天气差异很大。文中提到了夏季最热的 城市 Laredo 和冬季很冷的北方城市 Amarillo。 1. B。根据文章的首句“Texas was the biggest state(州)before Alaska became the forty-ninth state in 1959.”可以找到答案。而实际上其它三处选项都有明显的错误。 2.C.由短文第一段的大意,尤其是“Different parts of the state have very different kinds of weather.”一句。 再由“If anyone asks you about the weather in Texas, ask him, What part of Texas do you mean?”最后的这句话,可知 Laredo,Amarillo 是的两个地 方。故 Texas 包括 Laredo 和 Amarillo。又根据“…which is a northern city.”这句话可知 应在的北方。故答案为 C。 3.C 。这由文中介绍 Laredo,Amarillo 这两个城市的气候可以得出。 Passage 79 【答案与解析】这是一篇图文并茂的说明文。如果你想了解鸟妈妈是怎样给小鸟喂 食及鸟类的其它活动,你最好躲在鸟窝附*用双筒望远镜观察。那么,怎么样制作鸟窝 呢?文中介绍了五条建议:(1)准备六块不太光滑的木板;(2)在前面挖一个 3 至 5 厘米 的洞;(3)确保雨水进不到窝内;(4)其中的一块木板容易打开;(5)染上颜色。 1. A。 观察鸟类的活动, 首要的是找一个鸟窝。 显然, 答案就在“If we find a bird nest, we will have a good place of observing(观察)and knowing about birds.”这句话中。 2.C.由文章作者在文中所流露出的感情以及生活常识可知。 3.D.根据生活常识及“Don't make the boards too slippery.”一句可得答案。 4.B.答案即在“Dig a small hole in the front of the nest as a door. The ?door? is from 3cm to 5cm. So the bird can fly in or out easily.”一句中。 5.C.通读全文,不难看出,作者所讲的共有两层意思,即如何观察鸟的活动和制作 鸟窝的方法。 Passage 80 【答案与解析】这三张明信片所涉及的文字内容比较简单,只要注意从称呼语和落 款处找到寄卡人和收卡人,答案则很容易找到。 1. 2。三张明信片的第一句话分别是:(1) This is not my dream holiday. (2) Hi!This is great. (3) Summer camp is going badly. 后面的内容也分别以此主题句而展开。 所以, 过得很愉快的作者就是第二个人。 2. Mr. and Mrs. Davies.(His/Her parents.)写第一张明信片的人就是 P。明信片右 边是收信人的姓名和地址,由左边称呼语可知是 P.的父母亲。

3. England(London, England).Sam 是写第二张明信片的人,只能由左边的地址这 一线索推知他是哪里人。 4. He has skiing lessons.由“I have skiing lessons every morning and then I practice on the slopes every afternoon.”一句可知。 5. Terry.纵观三张明信片的内容:P.虽很想回家,但并未提到缺钱;Sam 过得很愉 快;只有 Terry 提到“Please send me some money immediately.” 所以,答案是 Terry。
星沙英语网



热文推荐
猜你喜欢
友情链接: